Welke magnesium tegen kramp?

Veel last van kramp (na het sporten)? Grote kans dat een magnesiumtekort de oorzaak is. Kramp ontstaat wanneer je spieren zich plotseling volledig samentrekken. Magnesium is de ontspanner voor je spieren en hierdoor werken magnesium supplementen goed tegen kramp.

Je kunt de spieren insmeren met magnesium zalf/crème of masseren met een magnesium olie. Zoek je een preventieve werking? Dan adviseren we magnesium malaat supplementen.

Hieronder hebben we geschikte soorten magnesium producten tegen kramp voor je geselecteerd.

Wil je meer weten over het ontstaan van spierkrampen en de werking van magnesium bij krampen? Lees dan dit artikel verder!

Ontstaan van kramp

Wat is kramp precies en hoe ontstaan spierkrampen? Krampen komen door het plotseling samentrekken van je spieren. Normaal gesproken is een deel van de spier ontspannen, terwijl een ander deel zich samentrekt en onder spanning komt te staan. Zo wordt het rusten en actief zijn binnen je spieren constant afgewisseld.

Bij kramp is dit niet meer het geval, maar trekt de hele spier zich samen. Dat gevoel kan erg pijnlijk en vervelend zijn. De kramp kan een paar seconden tot soms een paar minuten duren.

Er zijn een aantal mogelijke oorzaken voor kramp:

  • Te veel en te hard sporten
  • Te weinig vocht drinken
  • Te veel alcohol drinken, wat vocht onttrekt
  • Medicatie
  • Een tekort aan magnesium in je lichaam

Naast een magnesiumtekort, dat ook nog eens eerder optreedt bij veel transpireren, is ook een tekort aan vocht in je lichaam een veelvoorkomende oorzaak van kramp. Naast het gebruik van magnesium supplementen is ook ons advies om voldoende water te drinken.

Relatie tussen spierkrampen en magnesium

Bij de werking van je spieren staan 2 belangrijke mineralen centraal: calcium en magnesium. Calcium zorgt ervoor dat je je spieren goed kunt aanspannen en magnesium zorgt er juist voor dat je je spieren kunt ontspannen.

Als er voldoende calcium en te weinig magnesium in je lichaam aanwezig is, dan kunnen je spieren zich wel aanspannen maar niet ontspannen. De spieren blijven dan op een pijnlijke manier onder een constante spanning staan: kramp.

Als je last hebt van spierkrampen heeft het lichaam dringend magnesium nodig om weer te ontspannen en het krampgevoel te laten verdwijnen. Magnesium ontzuurt de spiercellen na een intensieve training. Door het gebruik van magnesium supplementen of magnesium olie/sprays versnel je dit en geef je je spieren vrijwel meteen verlichting.

Kramp door magnesiumtekort

Als je voldoende drinkt en je vochthuishouding in orde is, is kramp meestal een teken van een acuut tekort aan magnesium. Spierkrampen ontstaan door een gebrek aan magnesium en een toename van calcium in de spieren, waardoor de balans tussen inspannen en ontspannen weg is.

Bij hevig zweten verlies je bovendien niet alleen vocht, maar ook deze mineralen. Door het drinken van water bij je training krijgt je lichaam wel meer vocht binnen, maar geen extra calcium en magnesium. Deze vul je aan door het gebruik van magnesium olie, het smeren van magnesium zalf, het nemen van een bad met magnesium vlokken of het slikken van magnesium malaat tabletten.

Helpt magnesium tegen kramp?

Magnesium zorgt voor het afdrijven van melkzuren uit je spieren na inspanning en is hierdoor effectief tegen spierkrampen. Vooral sporters hebben hierdoor een verhoogde behoefte aan magnesium. Bij veel sporten vraag je meer inzet van je spieren, waar ook weer voldoende ontspanning tegenover moet staan. Om dit in balans te houden, is het belangrijk om je lichaam te voorzien van extra magnesium.

In de praktijk en uit onderzoek blijkt dat het toedienen van extra magnesium helpt bij het verminderen van krampen.

Magnesium tegen kramp in je benen

Heb je (na het sporten) vaak kramp in je benen? Gebruik dan magnesium (sport)olie voor het direct ontspannen van de spieren. Smeer een ruime hoeveelheid magnesium op de plek van de kramp en masseer dit goed in. Doe hierna rek- en strekoefeningen om de spier extra te versoepelen en de pijn zou volledig moeten verdwijnen.

magnesium tegen kramp in benen

Magnesium tegen kuitkrampen

Magnesium heeft een zeer effectieve werking tegen kuitkrampen. Vooral sporters, zwangere vrouwen en ouderen hebben regelmatig last van nachtelijke krampen in de kuitspieren. Magnesium olie/sprays of een magnesium zalf/crème kunnen dan direct verlichting bieden en helpen om de kuiten weer te laten ontspannen.

Smeer de olie of crème met magnesium op de kuiten voor het slapen gaan op dagelijkse basis. Je zult merken dat de kuitkrampen snel zullen verdwijnen.

welke magnesium tegen kramp

Magnesium tabletten met preventieve werking tegen kramp

Het is natuurlijk altijd beter om kramp te voorkomen, dan het te verhelpen. Mensen die in magnesiumbalans zijn hebben veel minder kans op kramp. Om in balans te komen, en te blijven, is het belangrijk om elke dag wat extra magnesium te gebruiken. Wij adviseren hierbij magnesium malaat tabletten, omdat deze vorm van magnesium het beste wordt opgenomen in het spierweefsel.  

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

WelkMagnesium.nl
Logo