Welk magnesium tegen hoofdpijn en migraine?

Veel last van hoofdpijn of migraine? Grote kans dat een magnesiumtekort de dieper onderliggende oorzaak is. Hoofdpijn ontstaat bij stress of gespannen spieren en migraine door onevenwichtige stofwisselingen in je hersenen. Magnesium is de ontspanner voor je spieren en geest.

Welk magnesium tegen hoofdpijn en migraine

Magnesium supplementen zorgen voor minder stress, ontspannen spieren en een goede stofwisseling. Bij hoofdpijn en migraine adviseren we vooral het gebruik van magnesium tauraat, magnesium citraat en magnesium (bis)glycinaat.

Hieronder hebben we geschikte magnesium supplementen tegen hoofdpijn en migraine voor je geselecteerd.

Wil je weten welke soort magnesium het beste bij jouw specifieke situatie past? Lees dan dit artikel verder!

Magnesium supplementen en migraine

Migraine aanvallen zijn te herkennen door een kloppende hoofdpijn die aan een kant van het gezicht ziet. Als je migraine hebt kun je hier enkele uren tot soms dagen ziek van zijn. Je bent dan ook overgevoelig voor licht, geluid en geur. Het ontstaat omdat er een ontsteking in de gezichtszenuw, waardoor de bloedvaten plotseling nauwer worden en daarna wijder. Dat zorgt voor het kloppende gevoel.

Magnesium tegen migraine

Bij migraine is er sprake van een magnesiumtekort, maar dan in bepaalde plekken in de hersenen. Daarom kunnen magnesium supplementen snel verlichting bieden en is het als je regelmatig last hebt van migraine aan te raden om preventief dagelijks magnesium te gebruiken.

We adviseren om magnesium tauraat te gebruiken tegen migraine. Dit wordt ook wel het ‘hersenmagnesium’ genoemd. Dit komt omdat het taurine bevat, dat een ontstekingsremmende werking heeft en makkelijk wordt opgenomen. Het allerbeste is te kiezen voor een magnesium tauraat supplement met vitamine B6.

Magnesium supplementen en hoofdpijn

Er zijn veel verschillende soorten hoofdpijn, zoals clusterhoofdpijn, spanningshoofdpijn en hormonale hoofdpijn. Voor alle vormen van hoofdpijn kan magnesium een positief effect hebben op het verminderen van de aanvallen en meer ontspanning tijdens de aanvallen. Magnesium speelt een belangrijke rol in de overdracht van zenuwimpulsen en helpt je hoofd en nekspieren te ontspannen bij lichamelijke stress. Hieronder zullen we per type hoofdpijn uitleggen welke soorten magnesium het meest geschikt zijn.

Magnesium tegen spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn. De oorzaak van spanningshoofdpijn zijn vaak verkrampte spieren. Dat voel je ook in je nek en/of schouders, die heel stijf aanvoelen. Verder lijkt het alsof er een strakke band om je hoofd zit dat zorgt voor een drukkend gevoel. De duur van pijnaanvallen verschilt van een half uur tot maximaal een dag.

Magnesium tegen spanningshoofdpijn

Regelmatig last hebben van spanningshoofdpijn is vaak genetisch bepaald, maar komt ook voort uit leefstijlfactoren. Veelgenoemde oorzaken zijn een te hoge bloeddruk, stress en depressieve gevoelens. Magnesium verlaagd de bloeddruk en geeft je een mentaal gevoel van rust. Ook ontspant het de spieren.  

Bij deze vorm van hoofdpijn adviseren we een dagelijkse dosering van 600 mg van een van de volgende soorten magnesium:

Magnesium tegen clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een zeldzame soort hoofdpijn, dat vrijwel alleen bij mannen voortkomt. Deze vorm van hoofdpijn geeft zeer hevige pijnaanvallen, die 15 minuten tot wel drie uur kunnen duren. De pijn zit slechts aan een kant van je gezicht, meestal achter het oog of rond de slaap. Vaak gaat dit gepaard met een tranend oog. De aanvallen komen in clusters van weken tot maanden voor, maar kunnen vervolgens ook maanden of jaren wegblijven.

Magnesium tegen clusterhoofdpijn

Wanneer je last hebt van clusterhoofdpijn is een magnesiumtekort vaak een mogelijke oorzaak. Kies er dan voor om dit aan te vullen met een dosering van 600 mg per dag van een van de volgende supplementen:

Magnesium tegen hormonale hoofdpijn

Hormonale hoofdpijn is hoofdpijn die optreedt bij vrouwen voor of tijdens de menstruatie. De hoofdpijn is sterker en langduriger dan gewone spanningshoofdpijn. De hevigheid van de hoofdpijn kan wel verschillen per menstruatiecyclus. In Nederland heeft in totaal 10% van de vrouwen last van hormonale migraine bij elke menstruatie. Deze vrouwen hebben minstens een jaar per maand last van hoofdpijn. Bij hormonale hoofdpijn of migraine is voldoende magnesium in je lichaam zeer belangrijk, omdat het bloedvatkrampen tegengaat en de hormoonhuishouding verbetert.

Geschikte soorten magnesium tegen hormonale hoofdpijn zijn magnesium tauraat, magnesium citraat en magnesium (bis)glycinaat. De aanbevolen dosering is 3 keer 360 mg per dag. Neem dit vanaf een week voor de menstruatie tot aan het einde van de menstruatie.

 1. Goedendag,

  Ivm mijn heftige migraine wil ik magnesium proberen, maar het is mij niet duidelijk wat het verschil is in magnesium tauraat en magnesium bisglyniaat.

  Kunnen jullie mij het verschil uitleggen? En welke is het beste bij migraine?

  Met vriendelijke groet,

  Wendy

  • Hoi Wendy,

   Dat is vervelend om te horen, hopelijk kun je met magnesium supplementen deze klachten inderdaad verlichten. Dankjewel daarom voor jouw vraag en we helpen je graag verder. Beide varianten van magnesium suppletie kunnen verlichting bieden bij hoofdpijn. We adviseren in jouw situatie echter om magnesium tauraat te gebruiken. De taurine hierin heeft een ontstekingsremmende werking en migraine ontstaat door een een ontsteking in de gezichtszenuw. Magnesium bysglycinaat helpt vooral bij hoofdpijn ontstaan door spanningen en stress.

   Groetjes,

   Team WelkMagnesium.nl

 2. Goedemorgen, ook ik wil gaan uitproberen of extra magnesium in de vorm van een supplement mij zou kunnen helpen bij het verminderen van migraineuze hoofdpijn. Het betrouwebare onderzoek dat hiernaar is gedaan zegt dat “een dagdosis van 600 mg magnesiumcitraat , waarvan 70 mg elementair/ pure magnesium ” is gebruikt. Nu is mijn vraag : hoe weet ik hoeveel magnesium er in de gebruikte verbinding zit ? Dus als er staat 200 mg magnesiumcitraat , hoeveel elementair magnesium zit daar dan in ? Verschillende merken gebruiken verschillende formuleringen waardoor het mij niet goed duidelijk is. Alvast bedankt en vriendelijke groet. Annemarie

  • Hoi Annemarie,

   Op producten wordt vaak de totale hoeveelheid magnesium gecommuniceerd, zoals in het onderzoek dat je noemt bijvoorbeeld 600 mg magnesiumcitraat. Het gehalte elementair magnesium houdt in hoeveel pure magnesium het bevat. Dat verschilt per soort magnesium. Voor magnesiumcitraat geldt dat dit magnesiumzout ongeveer 15% elementair magnesium bevat. Hiermee kun je dus doorrekenen welk product wel/niet geschikt voor jou is.

   Groetjes,
   Team WelkMagnesium.nl

 3. Is het verstandig om dan ook de b6 vitamine erbij te slikken of is enkel magnesium ook het proberen waard? Tevens is mij niet duidelijk hoeveel mg je de rest van de maand moet innemen? Dank alvast.

  Groetjes

  • Hoi Danielle,
   Voor vrouwen geldt dat de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid magnesium 300mg per dag is. Afhankelijk van hoeveel magnesium je binnenkrijgt d.m.v. voeding, kun je dit aanvullen met magnesium supplementen. Dit adviseren we dus om de gehele maand dagelijks in te nemen. Hier is vitamine B6 in beginsel niet essentieel, probeer eerst een supplement zonder.

 4. Misschien een tip,ik had na het stoppen van de pil 3 maanden lang hoofdpijn, ik slikte al magnesium in de vorm van een mix hier zat ook al een beetje vitamine B6 bij, ik ben vitamine B2 en B12 gaan slikken dit werkt preventief voor hoofdpijn en migrene, door veel te googelen heb ik dit gevonden en het werkt perfecr.

WelkMagnesium.nl
Logo